WellVitaal

Praktijk voor orthomoleculaire therapie

Darmtherapie

Een goede gezondheid begint in de darmen.

Een gezonde darm is belangrijk omdat onze darmen een hoofdrol spelen bij:

- de vertering van voedsel

- het ontwikkelen van een goed immuunsysteem

- en een gezonde hormonale balans.


Voor wie is darmtherapie zinvol?

Bij gezondheidsklachten waar niet direct een oorzaak voor te vinden is, kan een ontlastingsonderzoek vaak leiden tot nieuwe inzichten. Ook al lijkt het niet logisch dat de klachten verband hebben met het functioneren van de darmen, dan kan toch de oorsprong in het spijsverteringskanaal liggen.  

Darmtherapie is zinvol voor mensen met (chronische) buikpijn en darmklachten: obstipatie, winderigheid, spastische darm, diarree, maar ook: darmontstekingen, Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, diverticulitis.

En omdat de darmen de conditie van alle slijmvliezen regelen, het immuunsysteem aansturen en de hormonale balans ondersteunen kan darmtherapie ook helpen bij klachten als: eczeem, (voedsel)allergie, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, reuma, fibromyalgie, chronische verkoudheid, oorontsteking, verminderde weerstand, concentratieproblemen, problemen om de aandacht vast te houden (ADD), depressie, etc.

Hoe werkt darmtherapie?

Bij darmtherapie wordt ervoor gezorgd dat de goede darmflora weer de overhand krijgt ten opzichte van de ziekmakende darmflora. Waar nodig wordt het darmslijmvlies en de darmwand weer geoptimaliseerd en de werking van het immuunsysteem verbetert. Bij darmtherapie kijken we hoe het met de darmen gesteld is door middel van een ontlastingsonderzoek (dit wordt niet vergoedt door de zorgverzekering). Hoe gaat het met de opname van voedingsstoffen? Hoe zit het met je darmflora? Zijn je darmbacteriën in evenwicht met elkaar? En helpen ze je bij je gezondheid? Hoe is de conditie van de darmwand? 

Naast een ontlastingsonderzoek is het mogelijk dat we moeten doortesten om een juiste conclusie te kunnen trekken. Denk aan een vervolg bloedonderzoek voor bijvoorbeeld allergieën of intoleranties.

Door middel van onderzoeken, een aangepast voedings- en leefstijlplan en voedingssupplementen vormt zich een compleet pakket, wat jou ondersteunt in het herstellen van de gezondheid van je darmen.