WellVitaal

Praktijk voor orthomoleculaire therapie

Wat is een voedselintolerantie of -overgevoeligheid?

Een voedselovergevoeligheid is een reactie van het lichaam op bepaalde voeding. Er bestaan veel verschillende soorten intoleranties. Je kunt bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor lactose, waardoor je moeite hebt om melksuiker te verteren. Ook overgevoeligheden voor gluten of koemelk komen vaak voor.

Zeker bij chronische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en/of een veranderd ontlastingspatroon (diarree of obstipatie) kan de oorzaak weleens liggen in een overgevoeligheid voor bepaald voedsel.

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Bij een allergische reactie merk je het meteen als je iets verkeerds gegeten hebt. Bij een overgevoeligheid voor voedsel kunnen de symptomen tussen 8 en 72 uur na consumptie van het voedsel optreden. Dit maakt het ook zo lastig om te kunnen achterhalen wat de oorzaak is van je klachten. Zijn het de noten die je eergisteren hebt gegeten, de aardappelen van gisteren of het toetje van vandaag?

Om hierachter te komen kun je door een bloedtest af te laten nemen je voedselovergevoeligheden in kaart laten brengen. Je weet dan waar je lichaam op reageert, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Hoe kan een voedselintolerantie klachten geven?

Door voedselovergevoeligheden, stress, infectie en medicijnen kan de darmwand beschadigen en gaan lekken. Zo kunnen grote hoeveelheden onverteerd voedsel in de bloedbaan terecht komen. Het immuunsysteem denkt dat dit (ten onrechte) schadelijke stoffen zijn en produceert specifieke antilichamen (IgG antistoffen). Hierdoor kunnen er allerlei problemen ontstaan in het hele lichaam met als gevolg chronische klachten.

Wanneer is een voedselintolerantietest interessant?

Bij klachten zoals:

een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid,
Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
hoofdpijn/migraine
chronische gewichtsproblemen
psoriasis, eczeem, acne
spier- en gewrichtsklachten
hooikoorts